foto: Cosmin Szekely
Zărnești, Parcul National Piatra Craiului
Organizator: CarpathianMan
Prima ediţie: 2006
Competiție individuală, 13 categorii de vârstă
Diferență de nivel: 2300m+/ -2300 m
Lungime: 38 km
Competiție din Circuitul Carpaților
Editia a-XVII-a: 28 septembrie 2024
MPC Junior: ediția a-XIV-a: 29 septembrie 2024
www.carpathianman.ro
pc_marathon [at] yahoo.com
Pentru fiecare din noi Maraton Piatra Craiului reprezintă o experienţă, unora ne schimbă viaţa, cei mai mulţi redescoperă libertatea de a fi în natură. Fie că ne implicăm sau suntem indiferenți, MPC-ul este o atitudine, una pozitivă pe care şi TU o poţi împărtăşi altora!
Tablou MPC 2023 pictat in cuvinte de Adriana Plosnita , castigatoarea MPC 2022
''Maraton Piatra Craiului 2023, 38km cu 2300D+
Ne-am îndrăgostit de Maratonul Pietrei Craiului încă de la prima ediție la care am participat și, de atunci, am încercat să revenim la fiecare ediție.
Țin minte că această competiție era provocarea cea mare a tuturor alergătorilor în acea perioadă. Mereu se povestea de Maraton Piatra Craiului ca fiind un concurs greu.Tehnic, cu porțiuni periculoase, solicitant, dar și cu zone alergabile în care trebuia să iți dozezi bine energia. Cireașa de pe tort era renumita și temuta urcare pe Diana.
În fiecare an ne-am propus să ne îmbunătățim timpii din anii precedenți.
În acest an facem 10 ani de când ne-am apucat de alergare. Am început cu pași mărunți și ne dorim în continuare să progresăm.
În 2015 a fost prima oară când am venit la MPC. Nu știam ce ne așteaptă. Ținem minte că era plin de alergători entuziaști, dornici să pornească în această aventură incredibilă.
Înainte de start erau chemați în față sportivii cu rezultate deosebite în anii precedenți. Îi priveam cu admirație și mă întrebam oare cum e să treci prin culoarul creat de alergători și să ți se strige numele de către Lucian Clinciu în fața sutelor de alergători. Acea zi a venit și pentru mine după cațiva ani.
Pe atunci aveam echipa Festina Lente
O micuță echipă între prieteni.
Da, MPC este un cufăr fermecat plin cu amintiri minunate.
Chiar dacă în acest an planurile nu ne-au reușit în totalitate și timpii au fost mai slabi decat eu și Adrian speram, asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de atmosferă, oameni și locurile minunate prin care am alergat.
Am fost bucuroasă să înmânez trofeul câștigat anul trecut unei tinere care are toate șansele să crească în viitor. Vorba lui Luci la premiere: Viitorul arată promițător! Felicitari Madalina si Tomita!!
Felicitări tuturor și să ne vedem cu bine la ediția cu nr 17!''
........................................................................................................................................................................................................................................................................................ 2022
Ei sunt cei 430 care au ales să participe sâmbătă 8 octombrie la Maraton Piatra Craiului ! Mulțumim fiecăruia în parte pentru disponibilitate, comunității zărneștene pentru sprijinul oferit pentru ca acest concurs-etalon să continue, căci a fi parte înseamnă totodată să fi în acord cu valorile și principiile pe care acest eveniment le are la bază - prietenie, pasiune pentru alergare, grijă și respect pentru natură, dragostea pentru aproape, voluntariat, ingăduință, timp dăruit celorlalți...
Suntem nerăbdători să ne vedem cu bine la Zărnești!
https://carpathianman.ro/event_page.aspx?crt=4&mnu=44
Revenim acasa, în Crai !
Inceputul ... cea mai cunoscuta competitie de alergare montana din Romania. Cursa care face turul Craiesei Carpatilor Romanesti.
Sunt 17 ani de când inceputul lunii octombrie ni-l petrecem în Piatra Craiului, ani de gânduri, eforturi si drumuri deschise, de bucurie si tristete, dar mai ales ani cu amintiri adânc întiparite. În tot acest rastimp am descoperit ca mersul pe munte, sub orice forma: explorare la pas, alpinism, în alergare, pe schiuri, cu bicicleta sau cu parapanta, este precum libertatea, trebuie exersat zilnic, cu pasiune, dar cu atentia treaza!
Firul povestii Maratonului Piatra Craiului continua in acest an cu a-XV-a editie... cu gânduri bune pentru voi toti, cei care iubiti natura si senzatia fragila de libertate pe care ea ne-o ofera...
...................................................................................................................................................................................................................................................................................
2019
Zile de doliu in familiile celor doi prieteni ai maratonului Piatra Craiului, Eniko si Eduard,...zile de doliu in familia alergatorilor montani si a organizatorilor curselor de alergare montana....
Dumnezeu sa-i odihneasca !
................................................................................................................................................................................................................................................................................
2018
Open feminin:
1. Buzgan Crina - Petrosani, ROU - 04:44:29
2. Plosnita Adriana - Sibiu, ROU - 05:06:39
3. Bota Denisa Alexandra - Deva, ROU - 05:18:48
Open masculin:
1. Mitrica Leonard - Vulcan, ROU - 03:40:16
2. Palici Viorel - Magura, ROU - 03:44:18
3. Preda Andrei - Azuga, ROU - 03:45:14
Cuvinte frumoase de la Adrian Ciorba
buceginatura2000.com/2018/10/09/maraton-piatra-craiului-2018-nostalgia-unor-clipe/?fbclid=IwAR3UOKJ3dDe-9Iw-0TVlQsYqW4NKO2Ati3twfxgSPhbohTOw-TCk0Z-mZdc/
.................................................................................................................................................................................................................................................................................
"Maratonul Pietrei Craiului 2017 - o ediție cu iz de basm și ultima etapă din cadrul Circuitului Carpaților.
Datorită vremii ploioase/ningăcioase traseul a fost modificat, o decizie foarte inspirată din partea organizatorilor.
Modificarea traseului a atras după sine anihilarea oricărei fărâme de strategie de cursă cu care am venit de acasă. Aici mă refer la cunoașterea profilului și distanțelor pentru dozarea efortului, alimentare etc. M-am simțit ca o frunză golașă în bătaia vântului.
Am râs bine la ședința tehnică, unde am aflat de noul traseu, care mie nu îmi spunea mare lucru. Asta este, Vio, mi-am spus, va trebui să te descurci în condiții necunoscute, așa cum va face și majoritatea celorlalți participanți. Strategia va fi una de adaptare. Așa că am încărcat 'desaga' cu echipamentele obligatorii (suficiente pentru supraviețuirea mea în condițiile date) și alimente (mai multe decât se cereau) și am lăsat lucrurile să se întâmple.
Condițiile meteo în sine nu au fost cele mai complexe din viața mea. Traseul a fost foarte bine marcat. Au fost momente în care mi-a fost frig, atunci m-am îmbrăcat. Când mi-a fost foame, am mâncat și am băut. De pe margine veneau oferte de nerefuzat de ceai cald și supă. Încurajările nu încetau să răsune. Faini oameni voluntarii ăștia! Cât de mult mi-aș fi dorit să-i iau în brațe ca să le dau din căldura mea, la cât de zgribuliți îi vedeam făcându-și treaba pentru noi.
Una peste alta a fost o ediție de neuitat, prin locuri de vis pe care nu le cunoșteam, fapt pentru care le mulțumesc organizatorilor, voluntarilor și altor entități implicate.
Le mai mulțumesc și pentru că au avut încredere în noi în calitate de alergători maturi și responsabili și nu au anulat cursa."
Viorica Mălai
Maraton Piatra Craiului-cca 44km/2400m, timp 05:10:30, loc 9 gen./ 3 categ.
Am reușit să bifez și ultima cursă din Circuitul Carpaților-a 11-a, la fel cum am început cu Brasov Maraton, prin zăpadă, dar cu o vreme perfectă ptr alergat.
M-am bucurat că organizatorii au schimbat traseul astfel că am putut sa alerg și să admir și alte locuri din zona Zărnestiului chiar dacă traseul a fost îngreunat un pic din cauza ploii și a zăpezii.
Felicitări organizatorilor, Lucian Clinciu și echipei lui, care a reușit să găsească o soluție alternativă de urgență, schimbând traseul concursului în ultima clipă, astfel ca noi concurenții să fim în siguranță în timpul cursei.
Respect și mii de mulțumiri voluntarilor și fotografilor care au îndurat frigul pe tot parcursul zilei în posturile de pe traseu.
Multumiri deasemenea familiei Roșca ptr frumoasele și originalele medalii de finish - o medalie cât un trofeu!
După 35 de curse alergate anul ăsta până acum, pot spune că MPC-ul este întradevăr o cursă etalon, de poveste, pe care vreau să o bifez an de an.
Dă Doamne multă sănătate organizatorilor să o poată organiza în continuare, și mie picioare tari să o pot alerga cât mai mulți ani!
“În primăvara lui 2015, Dragoș Costea a realizat cel de al doilea film despre alergarea montană din Carpați: "MPC flying on the rocks", elucidând enigma timpului obținut de primii concurenți - sub 4 ore. L-am vizionat la Dragoș acasă, o dată și apoi încă o dată și încă o dată și astfel s-a născut „Caravana MPC-flying on the rocks”.
Piatra Craiului „a plecat” în turneu prin țară, acasă la alergători! Am fost la Bacău, Piatra Neamț, Iași, Brașov, Câmpulung Muscel, Timișoara, Arad, Mediaș, Harghita-Mădăraș, Cluj-Napoca, Sibiu, Petroșani, Târgu Mureș, București și apoi ne-am întors acasă, la Zărnești!
Un film absolut fermecător, despre performanța acestor copii minunați care zboară peste creste, despre bucuria simplă, curată, a omului care revine la natură, acolo unde nimic nu este fals, rău sau imposibil! MPC-ul este o încununare a eforturilor noastre puse cap la cap, este o atitudine, o stare de spirit!"
În toți acești ani mi-am dorit să am o imagine cât mai completă a ceea ce este MPC-ul! Am gândit, am văzut, dar mai ales am simțit pe propria piele; am auzit, am visat și m-am trezit; am desenat și am filmat, am urat bun venit, am fost la înscrieri, la start și sosire, pe traseu, în culise și pe scenă; prin ploaie, vânt și zăpadă, am fost susținut și am încurajat; am tremurat și am căzut, am atins cerul cu palmele, dar am și bâjbâit prin neguri, am fost rege, dar și „pălmaș”... dar, trăiesc clipă după clipă, Maratonul Piatra Craiului. Fiecare ediție, fiecare UTF, fiecare 4 Munți, fiecare Postăvaru Night și fiecare acțiune la care participăm este o provocare nouă și asta păstrează viu focul interior”.
Lucian Clinciu, organizator MPC
....................................................................
Câteva păreri...
Ce aduce MPC la Zărnești? „Din punct de vedere ecoturistic maratonul aduce un aport mare de turişti în Zărneşti, într-o perioadă de extra sezon. Independent de vreme, pensiunile sunt pline, magazinele sunt asaltate de cumpărători şi restaurantele de clienţi, astfel se aduce un impact substanţial în economia locală. Sincer, nu cred să fie alt eveniment în Zărneşti care să atragă atâtea beneficii directe către sectorul de servicii ca Maratonul Piatra Craiului. Pe lângă beneficiile economice, vorbim de formarea unei imagini de destinaţie pentru activităţi de tip outdoor, care este proiectată atât în toată România cât şi pe plan internaţional. Sunt participanţi care descoperă pentru prima dată acest masiv muntos sau sunt concurenţi ce îşi aduc cu ei întreaga familie sau prietenii.
În plus MPC este un eveniment care promovează un cod de comportament responsabil din partea concurenţilor dar şi a organizatorilor, cu o grijă aparte faţă de mediul natural şi social. Astfel, MPC trece dincolo de evenimentul outdoor în sine, el devine un prilej de a comunica respect faţă de valorile reale atât ale sportivilor indiferent de vârstă, cât şi ale comunităţii locale. Am văzut sute de participanţi ridicându-se în picioare în timpul premierii şi aplaudând minute în şir seniorii alergării montane, momente ce trec cu mult peste înălţimea unui podium de premiere.”
Andrei Blumer – președintele Asociației de Ecoturism din România
…………………………………………
„Competiția sportivă și bucuria de a fi în natură, performanțele fizice și plăcerea de a împărtăși emoții, munca asiduă și atmosfera de prietenie sunt parte din fenomenul stârnit de Maratonul Piatra Craiului!”
Dragoș Costea - realizatorul filmului „MPC - flying on the rocks”
………………………………………………………….
“Un regal printre cursele montane românești prin faptul că oferă un traseu dificil, tehnic, într-un masiv deosebit, un ambient și el deosebit, cu o gestionare mai puțin gălăgioasă, dar focusată și eficientă. MPC este, fără doar și poate un magnet pentru alergătorii montani cu experiență.
Tricoul primit este un tricou de lady, din bumbăcel, un bleumarin intens, cu o floare de garofița Pietrei Craiului sus pe stânga, în dreptul inimii celor mai mulți dintre noi. Pe el nu scrie Maraton Piatra Craiului, ci scrie simplu: Bine ai venit în Piatra Craiului! … Pe spate, minimalist, sunt siglele Carpathian Man, Sponser și Salomon…
Medalia este fin lucrată, foarte fin lucrată. Argintie. Cu logo Carpathian Man pe ea. E superbă, dar nu realizezi din prima…După ce am luat-o, am pus-o în buzunar și am uitat de ea până marți. Când am căutat-o și am prins-o din nou în palme, abia atunci mi-am dat seama că are o delicatețe aparte. O șlefuire aparte, care îi dă un luciu deosebit. Este tot o Garofiță a Pietrei Craiului. Transmite un ceva…un spirit…nu pot defini…este altceva. Nu e nevoie să avem definiții la orice.”
Anka Berger, alergătoare, triatlonistă
.........................................
Istoric:
2006: Începutul... primul maraton de alergare montana din România. Face turul celui mai spectaculos munte din Carpați: Piatra Craiului. 45 participanți din care 37 încheie turul complet, sosind la Zărnești.
Prima competiție din seria CarpathianMan®. Orașul Zărnești, Parcul Național Piatra Craiului, Asociația de Ecoturism din România, Salvamont Zărnești și Câmpulung sunt parteneri încă de la început.
2007: 95 participanți; 81 sportivi au încheiat turul Pietrei Craiului. Sponser Sport Food devine sponsor principal și partener pe energizare al MPC. Primele două ediții s-au bazat pe câteva anunțuri pe platforma Alpinet și prin viu grai. Era necesar ca echipa de organizare să înțeleagă toate aspectele provocării și să învețe să rezolve eventualele probleme.
2008: 163 participanți. Entuziasmul copiilor și susținătorii de pe traseu schimbă ceva în atmosfera cursei, aplaudă, chiuie, îi poartă pe brațe pe participanți și toate greutățile dispar, mulțumim Pepi! 131 sportivi încheie turul Pietrei Craiului. Încărcătura pozitivă îi reține la linia de sosire până târziu în așteptarea tuturor celor care sosesc. Campionii au înțeles că ei sunt principalii beneficiari și sunt la linia de finish aplaudând ... sunt aplaudați la rândul lor... și de aici a plecat sămânța care avea să rodească în pământul fertil al Carpaților.
2009: 275 participanți, cel mai mare număr de participanți înregistrați la o probă de maraton în România (șosea sau montan). Pentru șase ediții, Salomon, cunoscutul brand de echipament outdoor devine sponsor principal al evenimentului, mulțumim Cornelia, Gelu, Dragoș! Primul an în care se acordă medalia MPC, mulțumim Dan Lixandru!
Prima ediție de MPC Junior, 10 categorii de vârstă dedicate copiilor între 3 și 17 ani.
2010: Deși a fost introdus un sistem de selecție a participanților, recordul a căzut din nou la MPC, 411 sportivi au luat startul.
2011: 457 participanți, nou record de participare la o probă de maraton la noi în țară. Delaco, cunoscutul producător român de produse din lapte devine partener al seriei CarpathianMan®, mulțumim Dragoș.
2012: Un nou record, 523 participanți la o probă de maraton. Pentru prima dată se acordă titlul de CarpathianMan®. Cornelia David, Corin Zinz, Rareș Manea, reușesc să ducă până la capăt provocările celor 4 curse din cadrul seriei: Postăvaru Night, Bike 3Mountains, Ultra Trail Făgăraș, Maraton Piatra Craiului.
2013: Prima zăpadă din an și o săptămână de iarnă autentică, -10 ̊C și 30 cm de zăpadă au dus la amânarea cursei. Pe 2 noiembrie, după o lună de muncă intensă, controverse, e-mailuri și telefoane, 540 de sportivi au luat startul. Acum începe istoria „Covorului roșu MPC”. Apare prima revistă MPC, mulțumim Andreea!
S-au acordat 23 de titluri CarpathianMan®: celor 16 sportivi care au încheiat cele patru curse din serie: Cristina Beleanu, Alexandra Dobre, Andreea Dan, Cornelia și Silvia David, Ioana Stăiculescu, Adi Beleanu, Silviu Bălan, Dragoș Costea, Robert Mircea Gustav, Andrei Pop, Attila Szikszai, Cornel Spiridon, Vlad Spiru, Ionuț Vișoiu; celor cinci alpiniști români care au escaladat optmiarul Nanga Parbat: Zsolt Torok, Teofil Vlad, Aurel Sălăjan, Marius Gane, Bruno Adamcsek; lui Tomi Coconea și d-lui Cristian Chiurlea.
2014: Vreme frumoasă, plafon de nori la înălțime, apoi soare. 630 sportivi au luat startul, 522 băieți și 108 fete. S-au acordat 7 titluri CarpathianMan®: d-nei profesoare Rozalia Coman, Mariannei Larsson, d-lui Dinu Mititeanu și d-nei Marlene Mititeanu, lui Șerban Chiurlea, Corin Zinz și d-lui Cristian Chiurlea. Au fost realizate filmările pentru „MPC – fying on the rocks”. Apare Revista Alerg dedicată MPC-ului, mulțumim Marian!
2015, iulie – octombrie: „Piatra Craiului” este în turneu prin România cu proiecția filmului realizat de Dragoș Costea, „MPC flying on the rocks”
2015: Se împlinesc 10 ani de Maraton Piatra Craiului. BUCURIE, este singurul cuvânt care descrie în întregime ceea ce a fost la Zărnești în 3 octombrie. Gravity Sportswear devine sponsor principal pentru două ediții, mulțumim Răzvan! S-au acordat 21 titluri CarpathianMan®: celor 16 sportivi care au încheiat cele patru curse din serie: Andreea Dan, Balint Bartha, Adi Beleanu, Silviu Bălan, Dan Caba, Horațiu Câmpian, Adrian Costea, Imre Csegedi, Gabriel Mahu, Cosmin Obogeanu, Sebastian Popescu, Daniel Roșioru, Dan Surducan, Ioan Ștețca, Teodor Stăiculescu, Sorin Ungureanu; 5 titluri onorifice: Dragoș Costea, Iulian Coșerea, Ciprian Lolu, Cosmin Theodor Stoica, Pepi Țilea.
2016: Sărbătorim 10 ani de alergare montană organizată. “HORA” din Crai a ajuns la a-XI-a ediție, iar pentru asta am venit cu o surpriză, traseul s-a parcurs în sens invers. Deci, o cursă total nouă, cu alte abordări și o altă perspectivă asupra muntelui. Firește asta se va întâmpla doar o dată la fiecare zece ani.
2017: Provocarea inițială se întoarce... 650 de locuri deschise pentru înscrieri, plus 100 de invitații....DAR realitatea a fost alta...vreme potrivnică, traseu modificat, zăpadă, 670 alergători au luat startul, 119 fete si 551 baieti din care au terminat cursa 71 fete si 447 băieti deci o rată de abandon de 22% în rândul alergătorilor si 0% in rândul voluntarilor! Felicitări voluntarilor si tuturor alergătorilor indiferent de câti kilometri au parcurs!
2018: Ediția cu numărul 13, unde 13 este un număr prietenos și charismatic care aduce cu el cam ce vrem noi să aducă-voie bună, vreme frumoasă, traseul clasic, alergători pregătiți la start cu dragoste de natură, cu bun simț, atenți la cei din jur și la efortul celor care muncesc pentru a le oferi un sfârșit de săptămână deosebit!
Ediția 13 este dedicată tinereții, căci sărbătorim al 10-lea MPC Junior!
750 de locuri disponibile, din care 100 de invitații! Bine ați venit în Piatra Craiului!
2019: