Peştera, Mţii Bucegi
Organizator: C.P.N.T
Prima ediţie: 2009
Competiție în echipă: feminin, mixt şi masculin
8500: 100 km / +8500m / timp limită 35 ore
7500: 90km / +7500m / timp limită 32 ore
3200: 45 km / +3200m / timp limită 14 ore
1600: 22 km / +1600m / timp limită 8 ore
Competiţie din Circuitul Carpaţilor, proba 7500
Ediţia a XII a: IN ASTEPTARE
www.marathon7500.ro in lucru
[email protected]
Organizator: C.P.N.T
Prima ediţie: 2009
Competiție în echipă: feminin, mixt şi masculin
8500: 100 km / +8500m / timp limită 35 ore
7500: 90km / +7500m / timp limită 32 ore
3200: 45 km / +3200m / timp limită 14 ore
1600: 22 km / +1600m / timp limită 8 ore
Competiţie din Circuitul Carpaţilor, proba 7500
Ediţia a XII a: IN ASTEPTARE
www.marathon7500.ro in lucru
[email protected]
Ediția cu numărul 10 a venit cu un calcul matematic simplu
“Marathon 7500 a devenit o poveste. O poveste de succes a multor oameni de munte sau alergători, o poveste în care limitele au fost lăsate în urmă. A venit momentul pentru o schimbare!
În ediția a 10-a v-am pregătit patru trasee, fiecare cu povestea lui…
O dată la Omu-1600, De două ori la Omu-3200, De trei ori la Omu-7500, De patru ori la Omu-8500” CPNT team
Și a fost organizat la înălțime la propriu și la figurat!
Circuitul Carpaților la sărbătoarea Marathon 7500 ediția 10
"O altă ediție a Marathon 7500 se incheie, cea de-a 10-a. Este timpul să revedem, să retrăim intensitatea și frumusețea unei curse care este deja considerată epică! Impotriva scepticismului inițial având în vedere lungimea și dificultatea cursei, Marathon 7500 a contribuit și a împins înainte capacitățile atletice și alergarea montană de la noi! Timpii obținuți și numărul mare de finisheri din toți acești ani sunt cu siguranță rezultatul pregătirilor îndelungate, dar mai ales unei bine încercate, testate și eficiente organizări: controlul echipamentului, punctele de revitalizare, atenția la detalii și extraordinarul angajament al celor peste 100 de voluntari care au controlat cei peste 85 km ai celor 4 curse.
Circuitul Carpaților a dăruit fiecărui voluntar cartea "Robinsonii Bucegiului", scrisă de Nestor Urechia - carte de legendă care are ca teatru abruptul prahovean și care nu a văzut lumina tiparului în perioada comunistă, dar a fost readusă în fața cititorilor în acest an de către editura "România Pitorească". Mesajul acestei cărți a rămas teafăr și la fel de proaspăt!
Celebrăm azi viața activă, frumusețea oamenilor și a locurilor, spiritul pe care acești Robinsoni ai Bucegilor-CPNT le-au împărtășit cu noi în cei 10 ani de Marathon 7500. Ca și Nestor Urechia prin scrierile si actiunile sale, organizatorii Marathon 7500 cultivă în rândurile tinerilor curajul, inventivitatea, puterea de sacrificiu pentru un ideal, aventura și peste tot și toate dragostea de munte, de natură, de înălțime a spiritului!" Lucian Clinciu
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Marathon 7500 ne dezvăluie Bucegii în toată splendoarea lor. Peștera, Vârful cu Dor, Stâna Regală, Piciorul Pietrei Arse, Schiel-ul, Jepii Mici, Caraimanul și Babele pentru a încheia prima buclă la Peștera (aprox. 35km, cu 2600m diferență de nivel pozitivă). Urmează cele trei urcări către Vârful Omu, care pun psihicul și voința sportivilor la încercare și de cele mai multe ori "storc" și ultimele rezerve de energie. Valea Ialomiței, Mecetul Turcesc, Valea Cerbului, Gura Diham, frumoasa potecă Tache Ionescu și abisala urcare spre Vârful Bucșoiu, urmează Scara, coborârea spre cascada Ciubotea-Poarta și începe ultima urcare mare Polițe-Valea Gaura-Șaua Hornurilor Mălăiești-Omu. Cei mai mulți parcurg această bucată noaptea. Luminițele lanternelor se îndreaptă pentru ultima dată către Omu, pentru ca apoi să se estompeze în plimbarea finală pe plaiurile către Bătrâna, Poiana Guțanu, Strunga, Padina. Sosirea este la Peștera, după aproape 90 de km și 7500m diferență de nivel. Pe scurt... sarea și piperul... sunt parte din echipamentul obligatoriu! - Circuitul Carpaţilor
Cine nu a auzit de CPNT?! .... Tineri entuziaști, cu minți ascuțite, cu planuri mari, cu drag de natură și cu speranțe uriașe.... pentru o planetă mai curată, pentru întoarcerea la valori simple și adevărate, pentru o lume mai bună! Fiind conștienți că împreună sunt o forță și că pot influența pozitiv alți tineri pentru a-și întoarce privirea spre natură, spre respectarea și ocrotirea ei, au decis să-și asume și responsabilitățile izvorâte din organizarea unor evenimente sportive deosebite...așa s-au născut Marathon 7500, Brașov Marathon și mai „tânarul” Pro Park Adventure Race. Iată povestea lor pe scurt.
Clubul pentru Protecția Naturii și Turism este o organizaţie non-guvernamentală care acţionează în sprijinul protejării mediului şi practicării turismului ecologic.
Majoritatea proiectelor derulate se focalizează pe promovarea participării publice în activităţile asociaţiei şi a accesului liber la informaţiile de mediu, precum şi pe încurajarea şi promovarea planurilor de dezvoltare locală durabilă.
Activităţile lor includ campanii de educaţie eco-civică a populaţiei, activități sportive și de aventură, amenajarea traseelor turistice din judeţul Braşov şi organizarea de cursuri cu specific montan.
În 2009 CPNT a renunţat la implicarea pe care a avut-o de-a lungul anilor în Federaţia Română de Turism şi Ecologie. Nu ne mai regăseam în oamenii şi valorile promovate acolo, simţeam că nu ne mai aflăm în acelaşi loc cu ei.
Exista atunci în club un grup de oameni cu iniţiativă, experienţă în a interacţiona cu oamenii, experienţă montană şi în organizarea competiţiilor montane, e adevărat, de anvergură mai mică. Ca atare ne-am trezit cu dorința de a face ceva, nu știam exact ce, dar ne doream să consumăm vitalitatea de care dispuneam. Am ajuns repede la a defini că dorim să facem tot o competiție pe munte, dar la alt nivel, ceva peste ce am făcut până atunci. Am vehiculat tot felul de idei și varianta care căpăta cel mai mult contur era o competiție tip “adventure”, în Munții Grohotiș. O parte dintre noi au participat la Carpathian Adventure, ne plăcea formatul competiției. Nu eram încântați de organizare și noi ne închipuiam că se poate face mai bine.
Un rol foarte important pentru definirea conceptului de bază l-a avut Rareș Manea, membru CPNT la acea dată. La una din întâlnirile de lucru, într-o expunere de 10 minute a punctat câteva aspecte:
-muntele Grohotiș este cvasi-necunoscut , trebuie ales un munte cu renume
-zona concursului trebuie să aibă acces cât mai facil și cazare în apropiere, Grohotișul nu se încadra nici aici
-masivul ales să aibă trasee bine marcate, cabane, echipe salvamont, Grohotișul nu le are
-echipă de 4 este greu de format, mixt cu atât mai greu. Dacă vrem concurenți, echipa trebuie să fie de doi.
-biciclete, bărci, alpinism, toate astea fac concursul complex, greu pentru concurenți, ca atare vor fi mai puțini. Noi vrem mulți, așa că am renunțat la toate astea. Toate aceste lucruri noi le-am recunoscut ca fiind valide astfel că le-am adoptat aproape pe loc.
Pentru masiv ne-am oprit la Bucegi, pentru că îndeplinește toate aspectele menționate mai sus și în plus forma de potcoavă face posibil un traseu închis într-o mare buclă, fapt care ușurează enorm logistica organizării.
A fost o scurtă perioadă în care s-au vehiculat diverse nume, însă cu varianta de Marathon 7500 a venit un prieten, membru CPNT la ora aceea, Lucian Frățilă... a scos denumirea ca din pălărie, dar suna bine. Nici nu știam ce ar însemna 7500, destul de rapid am ajuns la concluzia că ar putea fi diferența de nivel pozitivă, lucru care s-a materializat.” Marius Șendre - director de cursă Marathon 7500 (2009-2013).
„În cadrul clubului am găsit designer pentru site și materiale promoționale, responsabili de traseu, responsabili de logistică, mulți și sufletiști voluntari.
Pentru a vă face o idee de ansamblu, în 2009, CPNT-ul avea câțiva membri cu experiență în alergarea montană, restul participau la activitățile principale ale clubului: turele săptămânale, activități de remarcare-ecologizare, tabere de vară/iarnă. Deşi există din 1973, clubul a trecut prin transformări importante care au dus la pierderea legăturilor cu membri mai vechi. Pe lângă aceasta, fluctuația numărului de membri activi și faptul că la fiecare 2 ani se alege o conducere nouă presupunea o oarecare instabilitate. În 2009, CPNT-ul nu avea sediu, toate întâlnirile se țineau la locuința unui membru care întâmplător era și președinte, singura sursă de finanțare a asociației era sistemul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, experiența în atragere de fonduri era nulă, motive suficiente pentru a considera că organizarea unui concurs de complexitatea Marathon 7500 este imposibilă, asa ca o mână de voluntari din cadrul clubului au pus la bătaie banii de buzunar (majoritatea erau studenți/elevi). Practic, voluntarii și-au plătit masa, cazarea și transportul pentru toate activitățile legate de ediția I. La asta s-a adăugat o altă resursă importantă și anume timpul liber sacrificat de ei pentru a face un concurs nou, adresat oamenilor faini care merg pe munte. Marathon 7500 s-a născut pentru a arăta ca CPNT poate mai mult!
A fost și este nebunie curată să organizezi așa un eveniment. Dorința de a face un concurs bun, nopți nedormite, alergătură multă și cei mai voluntari dintre voluntarii din România sunt câteva trăsături comune fiecarei ediţii de Marathon 7500. Când le-am povestit autorităților ce vrem să facem au crezut că glumim, când au observat că suntem serioși ne-au zis că e imposibil să termine cineva în 50 de ore. Primii aveau să încheie cursa în mai puţin de 24. Din 2009 și până azi, la cea de-a 8-a ediție, limita de timp a coborât la 35 de ore, iar timpul câștigătorilor la: 16 ore, 5 minute si 14 secunde.” Cezar Crican, director cursă Marathon 7500 (2016)
La ediția a 8-a ne-am concentrat mult mai mult asupra concursului efectiv și mai puțin asupra altor aspecte. Am încercat să facem din participant prima noastră preocupare și sperăm din tot sufletul că asta s-a văzut în tot ceea ce am încercat să va oferim. Vă mulțumim că v-ați încumetat să luați startul într-un număr atât de mare, s-a doborât recordul de participanți la Marathon 7500 (90 echipe la elită si 130 echipe la hobby). Dar, cel mai tare ne bucură recordul de participare la secțiunea elită (67 echipe –masculin, 7 echipe –feminin, 19 echipe –mixt).
Puțin diferit față de anii anteriori, am dori să mulțumim în primul rand, oamenilor care fac acest concurs să existe, oamenilor care muncesc luni de zile înainte, zeci de ore neîntrerupte în timpul şi după eveniment. Lumea îi numește voluntari. Există voluntari care de opt ani de zile își planifică vacanțele de vară sau concediile în funcție de Marathon 7500, există oameni care renunţă la foarte multe lucruri sau care vin de la mii de kilometri pentru a fi voluntari aici. Acesta este unul din lucrurile pe care ei le fac pentru a trăi și a crede într-o lume mai bună.
Unul din aspectele asupra cărora nu ne-am concentrat în această ediție sunt sponsorii: am ajuns ca după opt ani să nu prea mai avem parte de ei sau să îi numim deja prieteni. Există câteva entități fără de care concursul nu ar arăta așa cum arată acum, deoarece au fost un ajutor uriaș încă de la prima ediție, sau au ajutat atât de mult în ultima perioadă încât avem impresia că ne sunt alături dintotdeauna. Sponser Sport Food este primul exemplu, iar lista continuă cu Fisheye.ro, Time-it.ro, Silviu Bălan, Livezile Dobrinoiu. Mai există un sponsor pe care nu prea îl menționează nimeni: concurentul.
Dorim să mulțumim, de asemenea, prietenilor care au oferit premiile pentru hobby și masters: Buff, La Sportiva Romania și Compressport Romania, apoi Delaco pentru produse și Gravity pentru tricouri și nu în ultimul rând Salvamont Dâmbovița și Consiliul Judeţean Dâmbovița, Salvamont Bran, Jandarmeria Bușteni, Bran și Sinaia.” CPNT team