
Călimănesti-Căciulata, masivul Cozia
Organizator: Asociația Pegas Triatlon Club
Prima ediţie: 2012
Competiție individuală: 3 trasee
Cozia 30km / +1750m
Stânișoara 21km / +700m
Turnu 4km / +170m și Cozia Junior
Competiţie din Circuitul Carpaţilor, traseul Cozia
Ediţia a-X-a: 9 iulie 2022, editie aniversara
www.coziamountainrun.ro
contact@coziamountainrun.ro
Organizator: Asociația Pegas Triatlon Club
Prima ediţie: 2012
Competiție individuală: 3 trasee
Cozia 30km / +1750m
Stânișoara 21km / +700m
Turnu 4km / +170m și Cozia Junior
Competiţie din Circuitul Carpaţilor, traseul Cozia
Ediţia a-X-a: 9 iulie 2022, editie aniversara
www.coziamountainrun.ro
contact@coziamountainrun.ro
2021
Cozia Mountain Run in trei cuvinte:
ca-n Familie
din Suflet
mult Pepene
"Cozia Mountain Run! O cursa la care am revenit cu placere, dupa 3 ani, tot la traseul cel mai lung, Cozia - 30k cu aproape 2000 urcare.
Organizare ireprosabila, traseu foarte bine marcat, voluntari de nota 20 - multumesc!
Peisaje de vis, cu Oltul serpuind pana in departare - imposibil sa nu te opresti sa admiri
O urcare pieptisa si o coborare pe masura de abrupta, iti pun muschiuletii la treaba, dar pentru lubenita de la vf. Cozia si de la finish merita efortul.
Organizare foarte buna, cum vad ca e la toate cursele din Circuitul Carpatilor!"
(Diana Miazga)
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
2019
Cozia Mountain Run este o cursa a carui organizatori sunt "aplecati" spre a face binele in toate. Dincolo de principiile de baza ale organizarii de curse montane-protejarea naturii, mentinerea sanatatii si a contactului cu natura, promovarea zonelor tarii si a produselor locale aici se strang fonduri menite sa ajute oameni aflati in neputinta.
"Ne-am propus sa sustinem initiativa Asociatiei Acces Natura de a achizitiona pana la data de 6 iulie 2019 (data editiei a 8-a Cozia Mountain Run) un scaun cu roti speciale pentru deplasare pe teren accidentat. Cu ajutorul acestui scaun, Stefania, mama a patru copii, va parcurge alaturi de voi Traseul Stanisoara. Cei care ati participat la editiile anterioare Cozia Mountain Run ati vazut-o deja pe Stefania ajutand in calitate de voluntar in zona de start/sosire. De profesie asistent medical, Stefania locuieste in Targu Lapus, judetul Maramures. In 26 octombrie 2011, in timp ce lucra in mica lor ferma de animale, situata la marginea orasului, Stefania a suferit un accident care i-a schimbat viata. O caruta trasa de cai a trecut peste coloana ei vetebrala. A urmat o lunga perioada de spitalizare, timp in care sotului ei i-a fost desfacut contractul de munca in domeniul constructiilor. Diagnosticul Stefaniei este traumatism vertebro-medular L1 operat cu osteosinteza metalica ( 6 suruburi, 2 bare de titan si un cros-link) in T11 , T12, L2, paraplegie flasca şi siringomielie secundara." Tudor Butu
Astfel, la editia din 2019 ajutorul vostru a deschis o poarta spre natura, copiilor si tinerilor cu dizabilitati motorii. Este un mod de a aduce multumiri lui Dumnezeu pentru sanatate, doi ochi, doua picioare..., lucruri pe care fiecare dintre noi nu le apreciem decat atunci cand ne lipsesc. In urma strangerii fondurilor necesare achizitionarii unui scaun cu rotile de tip Joelette – Classic One Wheel (3.290 eur / bucata), Stefania s-a bucurat impreuna cu noi de natura!
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Scurt istoric
Munții Făgăraș: 19 noiembrie 2011, este un moment de revelație în viața lui Tudor, este momentul căruia noi toți îi datorăm Cozia Mountain Run.
"Simt în spate căldura razelor de soare şi realizez cum toate tensiunile din mine au dispărut, toate angoasele şi toată neliniştea. Trăiesc o stare de totală mulţumire, nu mă gândesc la nimic, nici nu mai ştiu cine sunt şi unde sunt, am senzaţia că întreaga natură din jurul meu constituie o prelungire a corpului meu. Trăiesc în prezent, nu mai există trecut, nu mai există viitor. Sunt în întregime aici şi acum. Acest moment este totul. Acum este singurul timp, şi aici este singurul spaţiu. Mă simt atât de aproape de cer încât simt cum vântul care bate din faţă şi respiraţia mea se contopesc de parcă ar fi un singur element." Tudor Buțu, fondator al Cozia Mountain Run, în cartea ”Iron Man – drumul meu spre împlinire”
Trei culoare depresionare joase, cu înălțimi medii de 500-700m, Ţara Loviştei, Poiana și Jiblea-Călimăneşti înconjoară ca un brâu masivul Cozia, bastion izolat, ale cărui abrupturi marginale şi creste centrale atrag atenţia de la mari depărtări.
Locuri pline de evlavie, mănăstirile Turnu și Stânișoara, satul Păușa și “kilometrul vertical” în abruptul vestic al Coziei, Colțul lui Damaschin, Muchia Vlădesei și vf. Cozia cu o frumoasă panoramă asupra văii Oltului, coborârea "care parcă nu se mai termină" de pe Turneanu și apoi... (cei care au alergat aici știu despre ce este vorba)... Turnul lui Teofil - drumul pe care călugării îl străbăteau până în anii '70, înainte de a se construi barajul și tunelul de acces spre Mănăstirea Turnu.
“Motivat de dorința de a participa la Maratonul Piatra Craiului, am căutat un loc de antrenament ușor accesibil, între București și Sibiu, spațiu în care îmi desfășor activitatea. Adesea mi-am abătut pașii pe la mănăstirile Cozia, Stânișoara și Turnu, așa am descoperit frumusețea masivului Cozia. Împreuna cu prietenii de la Pegas Triatlon Club am străbătut împletiri de păduri de mesteacăn, gorun, fag și molid, bătătorind cărările puțin umblate ale masivului în căutarea celor trei trasee pe care se desfășoară acum Cozia Mountain Run. Încă de la prima ediție, ne-am dorit ca fondurile care se vor strânge din înscrieri să le îndreptăm către cauze umanitare:
În 2012, cu ocazia primei ediții, fondurile strânse au fost donate unui Aşezământ social pentru mame şi copii fără adăpost din localitatea Slobozia, judeţul Giurgiu. 30 dintre copiii așezământului au participat la Cozia Junior.
În 2013, am fost alături de o mamă a patru copii, care în urma unui accident a fost diagnosticată cu traumatism vertebro-medular. Totodată, am facilitat participarea la Cozia Junior a 25 de copii de la Asociația filantropică “Sfântul Nicolae” din Sibiu.
În anul 2014, din fondurile strânse am făcut posibilă participarea la Cozia Junior a unui grup de copii dintr-un centru social din județul Vâlcea. De asemenea, am susținut programul de eradicare a strabismului pentru copiii defavorizați social din județul Vâlcea, derulat prin intermediul Asociației Noi Orizonturi Familia.
În 2015, 2016 fondurile strânse au fost direcționate către programele medicale “Eradicarea strabismului” și “Lupta împotriva cancerului la copii și adolescenți”, derulate de Asociația Noi Orizonturi Familia în beneficiul copiilor defavorizați social.
În 2017 și 2018, fondurile strânse au fost direcționate unor cazuri sociale din Călimănești sprijinite de Asociația Studenți pentu Viață. Tudor Buțu, organizator
Organizat de către Asociația Pegas Triatlon Club, în parteneriat cu Asociația Noi Orizonturi Familia, cu susţinerea Primăriei Călimănești, Administrației Parcului Național Cozia, Consiliului Județean Vâlcea, Direcției Județene pentru Tineret și Sport Vâlcea, evenimentul promovează alergarea şi drumeţia montană, Parcul Naţional Cozia, monumentele şi lăcaşurile de cult din centrul ţării, tradiţiile şi obiceiurile locale.
...
Câteva păreri:
"Cozia Mountain Run, o altă cursă din cadrul Circuitului Carpaților, ce mi-a permis de data aceasta să explorez o bucățică din Parcul Național Cozia. Deși distanța nu a fost foarte lungă (28km cu 1900m+), căldura foarte puternică, ce s-a resimțit mai ales pe final de cursă, m-a făcut să-mi dozez cu mare atenție resursele, astfel încât să ajung cu bine la linia de sosire.
Organizarea a fost destul de bună, astfel ca participanții să aibă puncte de suport cu lichide și alimente în momentele cheie ale cursei și mai ales după linia de sosire, unde ne aștepta un munte de pepeni și nu numai :) Un bun prilej de socializare la locurile cu umbră mult căutate. Organizatorii și voluntarii merită toate mulțumirile noastre, precum și fotografii!
Să vă spun și un moment hazliu din cursă: la unul din ultimele puncte de control cu două voluntare drăguțe ce ne ofereau și apă, am fost întâmpinată cu entuziasm că sunt prima fată și a urmat întrebarea - Ingrid? - Nu, Viorica. - Mălai? - Da!" Viorica Mălai, alergatoare
...
"Felicitări organizatorilor, voluntarilor, fotografilor și susținătorilor Cozia Mountain Run! Ne revedem în 2019! Este o binecuvântare și un dar de la Dumnezeu să alergi pe un asemenea traseu. În cei 4 ani de participare la Cozia Mountain Run, am simțit că întineresc. Vremea a ținut cu noi, iar licuricii n-au avut stare și s-au perindat în zona campingului oferindu-ne o companie… luminoasă!" Cosmin Bucerzan, alergator
...
„S-au împlinit cinci ani de Cozia Mountain Run, cinci ani de când ne întâlnim în „renăscuta” stațiune balneară Călimănești-Căciulata, cinci ani de alergare montană pe malul Oltului și pe pantele umbrite ale Masivului Cozia. Am fost întâmpinați ca de fiecare dată cu brațele și cu inima deschise... de oameni primitori, de locuri de o rară frumusețe, de tradiții nepieritoare, de atmosfera de prietenie și aura de pace și liniște care te înconjoară atunci cînd pășești către mănăstirile Turnu și Stânișoara sau pe potecile suspendate în timp către și dinspre vârful care poartă pe umeri numele întregului masiv, Cozia!
Și pentru că am fost în Vâlcea, am avut ocazia să ne întâlnim și cu celebra "Ceramică de Horezu". O familie de meșteri populari făurește an de an frumoasele medalii de finish-er și premiile Cozia Mountain Run.” Circuitul Carpaților - la editia a 5 a Cozia Mountain Run
...
„Pe la kilometrul 16 începusem deja să-mi pierd răbdarea; GPS-ul (și bunul simț) îmi spuneau că am trecut de jumătatea cursei, însă nu ajunsesem în punctul cel mai înalt. Mai mult, grupul destul de răsfirat de alergători în care mă aflam, întins pe vreo 2-3 serpentine ce îmbrățisau un perete stîncos împădurit, înainta cu pași tot mai mărunți de-a lungul potecii pietroase. Ritmul de înaintare scăzuse considerabil (bine, nici pe porțiunea anterioară nu fusese ceva grozav), însă acum abia ne târâiam printre brazi și bolovani, unii proptiți în bețele de trekking, alții cu mâinile pe genunchi. Tăceam, fiecare concentrat pe propria respirație, în timp ce, printr-o curiozitate a propagării undelor, zgomotele șoselei de pe firul văii se auzeau până la noi, priveliștea rămânând ascunsă.
În astfel de momente, zeul alergătorilor și drumeților montani pândește după colț, să-i afle pe cei slabi. Și văzându-i cu voința serios clătinată, pășind abia din inerție, sperând doar să termine odată porțiunea de urcuș, zeul le pregătește un adevărat festin pentru ochi și minte. Ce energizant, ce imbold să-și dorească mai mult alergătorul obosit, dacă nu o panoramă largă, generoasă, asupra văii Oltului. Iar micul zeu de la Cozia Mountain Run 2016 exact asta ne-a oferit celor care am străbătut plaiurile înierbate, pădurea, stâncăriile și creasta, pe parcursul celor 30 km. O priveliște de care nu m-am săturat, privind meandrele largi ale Oltului transilvan, ieșind din strânsoarea munților și devenind fâșia lată și strălucitoare de apă a Oltului oltenesc. Zeci de kilometri de jur împrejur, păduri și înălțimi, din Făgăraș până în Parâng.” Mihai Oprea – Cozia, cu de toate...
Cozia Mountain Run in trei cuvinte:
ca-n Familie
din Suflet
mult Pepene
"Cozia Mountain Run! O cursa la care am revenit cu placere, dupa 3 ani, tot la traseul cel mai lung, Cozia - 30k cu aproape 2000 urcare.
Organizare ireprosabila, traseu foarte bine marcat, voluntari de nota 20 - multumesc!
Peisaje de vis, cu Oltul serpuind pana in departare - imposibil sa nu te opresti sa admiri
O urcare pieptisa si o coborare pe masura de abrupta, iti pun muschiuletii la treaba, dar pentru lubenita de la vf. Cozia si de la finish merita efortul.
Organizare foarte buna, cum vad ca e la toate cursele din Circuitul Carpatilor!"
(Diana Miazga)
...............................................................................................................................................................................................................................................................................
2019
Cozia Mountain Run este o cursa a carui organizatori sunt "aplecati" spre a face binele in toate. Dincolo de principiile de baza ale organizarii de curse montane-protejarea naturii, mentinerea sanatatii si a contactului cu natura, promovarea zonelor tarii si a produselor locale aici se strang fonduri menite sa ajute oameni aflati in neputinta.
"Ne-am propus sa sustinem initiativa Asociatiei Acces Natura de a achizitiona pana la data de 6 iulie 2019 (data editiei a 8-a Cozia Mountain Run) un scaun cu roti speciale pentru deplasare pe teren accidentat. Cu ajutorul acestui scaun, Stefania, mama a patru copii, va parcurge alaturi de voi Traseul Stanisoara. Cei care ati participat la editiile anterioare Cozia Mountain Run ati vazut-o deja pe Stefania ajutand in calitate de voluntar in zona de start/sosire. De profesie asistent medical, Stefania locuieste in Targu Lapus, judetul Maramures. In 26 octombrie 2011, in timp ce lucra in mica lor ferma de animale, situata la marginea orasului, Stefania a suferit un accident care i-a schimbat viata. O caruta trasa de cai a trecut peste coloana ei vetebrala. A urmat o lunga perioada de spitalizare, timp in care sotului ei i-a fost desfacut contractul de munca in domeniul constructiilor. Diagnosticul Stefaniei este traumatism vertebro-medular L1 operat cu osteosinteza metalica ( 6 suruburi, 2 bare de titan si un cros-link) in T11 , T12, L2, paraplegie flasca şi siringomielie secundara." Tudor Butu
Astfel, la editia din 2019 ajutorul vostru a deschis o poarta spre natura, copiilor si tinerilor cu dizabilitati motorii. Este un mod de a aduce multumiri lui Dumnezeu pentru sanatate, doi ochi, doua picioare..., lucruri pe care fiecare dintre noi nu le apreciem decat atunci cand ne lipsesc. In urma strangerii fondurilor necesare achizitionarii unui scaun cu rotile de tip Joelette – Classic One Wheel (3.290 eur / bucata), Stefania s-a bucurat impreuna cu noi de natura!
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Scurt istoric
Munții Făgăraș: 19 noiembrie 2011, este un moment de revelație în viața lui Tudor, este momentul căruia noi toți îi datorăm Cozia Mountain Run.
"Simt în spate căldura razelor de soare şi realizez cum toate tensiunile din mine au dispărut, toate angoasele şi toată neliniştea. Trăiesc o stare de totală mulţumire, nu mă gândesc la nimic, nici nu mai ştiu cine sunt şi unde sunt, am senzaţia că întreaga natură din jurul meu constituie o prelungire a corpului meu. Trăiesc în prezent, nu mai există trecut, nu mai există viitor. Sunt în întregime aici şi acum. Acest moment este totul. Acum este singurul timp, şi aici este singurul spaţiu. Mă simt atât de aproape de cer încât simt cum vântul care bate din faţă şi respiraţia mea se contopesc de parcă ar fi un singur element." Tudor Buțu, fondator al Cozia Mountain Run, în cartea ”Iron Man – drumul meu spre împlinire”
Trei culoare depresionare joase, cu înălțimi medii de 500-700m, Ţara Loviştei, Poiana și Jiblea-Călimăneşti înconjoară ca un brâu masivul Cozia, bastion izolat, ale cărui abrupturi marginale şi creste centrale atrag atenţia de la mari depărtări.
Locuri pline de evlavie, mănăstirile Turnu și Stânișoara, satul Păușa și “kilometrul vertical” în abruptul vestic al Coziei, Colțul lui Damaschin, Muchia Vlădesei și vf. Cozia cu o frumoasă panoramă asupra văii Oltului, coborârea "care parcă nu se mai termină" de pe Turneanu și apoi... (cei care au alergat aici știu despre ce este vorba)... Turnul lui Teofil - drumul pe care călugării îl străbăteau până în anii '70, înainte de a se construi barajul și tunelul de acces spre Mănăstirea Turnu.
“Motivat de dorința de a participa la Maratonul Piatra Craiului, am căutat un loc de antrenament ușor accesibil, între București și Sibiu, spațiu în care îmi desfășor activitatea. Adesea mi-am abătut pașii pe la mănăstirile Cozia, Stânișoara și Turnu, așa am descoperit frumusețea masivului Cozia. Împreuna cu prietenii de la Pegas Triatlon Club am străbătut împletiri de păduri de mesteacăn, gorun, fag și molid, bătătorind cărările puțin umblate ale masivului în căutarea celor trei trasee pe care se desfășoară acum Cozia Mountain Run. Încă de la prima ediție, ne-am dorit ca fondurile care se vor strânge din înscrieri să le îndreptăm către cauze umanitare:
În 2012, cu ocazia primei ediții, fondurile strânse au fost donate unui Aşezământ social pentru mame şi copii fără adăpost din localitatea Slobozia, judeţul Giurgiu. 30 dintre copiii așezământului au participat la Cozia Junior.
În 2013, am fost alături de o mamă a patru copii, care în urma unui accident a fost diagnosticată cu traumatism vertebro-medular. Totodată, am facilitat participarea la Cozia Junior a 25 de copii de la Asociația filantropică “Sfântul Nicolae” din Sibiu.
În anul 2014, din fondurile strânse am făcut posibilă participarea la Cozia Junior a unui grup de copii dintr-un centru social din județul Vâlcea. De asemenea, am susținut programul de eradicare a strabismului pentru copiii defavorizați social din județul Vâlcea, derulat prin intermediul Asociației Noi Orizonturi Familia.
În 2015, 2016 fondurile strânse au fost direcționate către programele medicale “Eradicarea strabismului” și “Lupta împotriva cancerului la copii și adolescenți”, derulate de Asociația Noi Orizonturi Familia în beneficiul copiilor defavorizați social.
În 2017 și 2018, fondurile strânse au fost direcționate unor cazuri sociale din Călimănești sprijinite de Asociația Studenți pentu Viață. Tudor Buțu, organizator
Organizat de către Asociația Pegas Triatlon Club, în parteneriat cu Asociația Noi Orizonturi Familia, cu susţinerea Primăriei Călimănești, Administrației Parcului Național Cozia, Consiliului Județean Vâlcea, Direcției Județene pentru Tineret și Sport Vâlcea, evenimentul promovează alergarea şi drumeţia montană, Parcul Naţional Cozia, monumentele şi lăcaşurile de cult din centrul ţării, tradiţiile şi obiceiurile locale.
...
Câteva păreri:
"Cozia Mountain Run, o altă cursă din cadrul Circuitului Carpaților, ce mi-a permis de data aceasta să explorez o bucățică din Parcul Național Cozia. Deși distanța nu a fost foarte lungă (28km cu 1900m+), căldura foarte puternică, ce s-a resimțit mai ales pe final de cursă, m-a făcut să-mi dozez cu mare atenție resursele, astfel încât să ajung cu bine la linia de sosire.
Organizarea a fost destul de bună, astfel ca participanții să aibă puncte de suport cu lichide și alimente în momentele cheie ale cursei și mai ales după linia de sosire, unde ne aștepta un munte de pepeni și nu numai :) Un bun prilej de socializare la locurile cu umbră mult căutate. Organizatorii și voluntarii merită toate mulțumirile noastre, precum și fotografii!
Să vă spun și un moment hazliu din cursă: la unul din ultimele puncte de control cu două voluntare drăguțe ce ne ofereau și apă, am fost întâmpinată cu entuziasm că sunt prima fată și a urmat întrebarea - Ingrid? - Nu, Viorica. - Mălai? - Da!" Viorica Mălai, alergatoare
...
"Felicitări organizatorilor, voluntarilor, fotografilor și susținătorilor Cozia Mountain Run! Ne revedem în 2019! Este o binecuvântare și un dar de la Dumnezeu să alergi pe un asemenea traseu. În cei 4 ani de participare la Cozia Mountain Run, am simțit că întineresc. Vremea a ținut cu noi, iar licuricii n-au avut stare și s-au perindat în zona campingului oferindu-ne o companie… luminoasă!" Cosmin Bucerzan, alergator
...
„S-au împlinit cinci ani de Cozia Mountain Run, cinci ani de când ne întâlnim în „renăscuta” stațiune balneară Călimănești-Căciulata, cinci ani de alergare montană pe malul Oltului și pe pantele umbrite ale Masivului Cozia. Am fost întâmpinați ca de fiecare dată cu brațele și cu inima deschise... de oameni primitori, de locuri de o rară frumusețe, de tradiții nepieritoare, de atmosfera de prietenie și aura de pace și liniște care te înconjoară atunci cînd pășești către mănăstirile Turnu și Stânișoara sau pe potecile suspendate în timp către și dinspre vârful care poartă pe umeri numele întregului masiv, Cozia!
Și pentru că am fost în Vâlcea, am avut ocazia să ne întâlnim și cu celebra "Ceramică de Horezu". O familie de meșteri populari făurește an de an frumoasele medalii de finish-er și premiile Cozia Mountain Run.” Circuitul Carpaților - la editia a 5 a Cozia Mountain Run
...
„Pe la kilometrul 16 începusem deja să-mi pierd răbdarea; GPS-ul (și bunul simț) îmi spuneau că am trecut de jumătatea cursei, însă nu ajunsesem în punctul cel mai înalt. Mai mult, grupul destul de răsfirat de alergători în care mă aflam, întins pe vreo 2-3 serpentine ce îmbrățisau un perete stîncos împădurit, înainta cu pași tot mai mărunți de-a lungul potecii pietroase. Ritmul de înaintare scăzuse considerabil (bine, nici pe porțiunea anterioară nu fusese ceva grozav), însă acum abia ne târâiam printre brazi și bolovani, unii proptiți în bețele de trekking, alții cu mâinile pe genunchi. Tăceam, fiecare concentrat pe propria respirație, în timp ce, printr-o curiozitate a propagării undelor, zgomotele șoselei de pe firul văii se auzeau până la noi, priveliștea rămânând ascunsă.
În astfel de momente, zeul alergătorilor și drumeților montani pândește după colț, să-i afle pe cei slabi. Și văzându-i cu voința serios clătinată, pășind abia din inerție, sperând doar să termine odată porțiunea de urcuș, zeul le pregătește un adevărat festin pentru ochi și minte. Ce energizant, ce imbold să-și dorească mai mult alergătorul obosit, dacă nu o panoramă largă, generoasă, asupra văii Oltului. Iar micul zeu de la Cozia Mountain Run 2016 exact asta ne-a oferit celor care am străbătut plaiurile înierbate, pădurea, stâncăriile și creasta, pe parcursul celor 30 km. O priveliște de care nu m-am săturat, privind meandrele largi ale Oltului transilvan, ieșind din strânsoarea munților și devenind fâșia lată și strălucitoare de apă a Oltului oltenesc. Zeci de kilometri de jur împrejur, păduri și înălțimi, din Făgăraș până în Parâng.” Mihai Oprea – Cozia, cu de toate...